Sunday, May 17, 2009

FONDANT / SUGARPASTE RECIPE





Gelatin powder - 1 tbsp + 3 tsp
1/4 cup cold water - 60 ml
1/2 cup liquid glucose - 125 ml
2 tbsp shortening - 30 g
1 tbsp glycerin - 22 g
1.25 kg - 9 cups


Campurkan gelatin dan air. Biar sehingga pekat. Letakkan campuran gelatin di atas double boil dan panaskan sehingga larut. Tambahkan glucose dan kacau. Masukkan shortening dan kacau. Jauhkan campuran dari api sebaik sahaja shortening hampir cair sepenuhnya. Masukkan glycerin dan biar sehingga campuran menjadi suam.

Letakkan 4 cawan gula icing ke dalam mangkuk. Tuang campuran dan gaul dengan sudu kayu. Masukkan lebihan gula icing sedikit demi sedikit sehingga ' stickiness' hilang. Uli fondant sehingga lembut dan tidak melekat pada tangan. Jika fondant terlalu lembut, tambahkan gula icing dan jika keras, tambahkan air, setitik demi setitik. Biarkan fondant berehat seketika selama 1 jam sebelum digunakan.

25 comments:

  1. rajin betul la tiara ni...best akak tgk..creatif

    ReplyDelete
  2. salam... kak e kurang rajin... hajat di hati memang ada nak cuba buat fondant sendiri sebab b4 beli yg ready made je... anak2 kak e tak sabar-sabar nak main2 dengan fondant :D

    * warna bancuh sikit2 kat atas fondant tu ya...
    * boleh simpan lama tak?

    ReplyDelete
  3. suka tgk cuppies2 ni....comeii...

    ReplyDelete
  4. yes dapat resepi..thanks u...tp bila la nak tery...tepek banyak2 lagik..nak tulis dlm buku..ekekeke

    ReplyDelete
  5. tq...kongsi resepi ni...dah lama carik...

    ReplyDelete
  6. salam mamaTiara,

    mekasih kongsi resepi.. *adakah daku rajin nak buat ni* glycerin tu camne erk rupernya...

    ReplyDelete
  7. salam mama tiara ... minat betul u dgn cupcakes ni yer ... respek ah

    Hanie tgk pun dah takut nk wat ..kuikuii...takut xjadi , dah give up plak..takat resepi puding senang2 tu boleh laa ...

    ReplyDelete
  8. salam tiara..nanti nak ambil ye resepi fondant ni..

    ReplyDelete
  9. boleh kak ina. selamat mencuba

    ReplyDelete
  10. kak, nk tnya same k glucose syrup dgn liquid glucose?? tq

    ReplyDelete
  11. Gelatin powder, glycerin tue mcm mana?? kat mana biasa jual benda alah nie??

    ReplyDelete
  12. napa saya wat tak sehalus tiara wat tgk pun tau kasar

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, interesting, suka tengok. May Allah bless you always.

    ReplyDelete
  14. mcm mne bntuk glycerin..???budak baru belajar..

    ReplyDelete
  15. terima kasih...sy copy resepi nyer...

    ReplyDelete
  16. cik adriana cuba guna icing sugar yg jual kat bakery supplier..kena gun icing sugar yg betul2 halus.

    ReplyDelete
  17. as salam....
    akak ada jual x fondant yg dah ready made?

    ReplyDelete
  18. salam tiara. nk ty, if kita guna ready made fondant yg jual kt kedai tu...dan kita nak buat figurine boleh ker ? x lembik ker ? atau ada kena campur sesuatu nak bg dia keras. cth sy nak buat figurine pokok kelapa, elephant ker. tq.

    ReplyDelete
  19. kalu nak buat figurine, fondant kena campur sedikit dengan gum tragacanth atau cmc. dia akan menjadi sederhana keras. 200 g fondant campur dengan 1 tsp gum trag.

    ReplyDelete
  20. glucose syrup sama dgn liquid glucose

    ReplyDelete
  21. "kalu nak buat figurine, fondant kena campur sedikit dengan gum tragacanth atau cmc. dia akan menjadi sederhana keras. 200 g fondant campur dengan 1 tsp gum trag."

    macam mana caranya nak campur tu ? gum trag tu btk serbuk @ liquid ? ada jual kat bakery ker ? maaf byk ty. bdk br belajar :)

    ReplyDelete
  22. gum tragacanth tu bentuk serbuk putih.ada jual di bakery supplier. campur ja dgn fondant, uli2 dengan tangan bagi sebati. Tapi cara paling baik buat figurine ialah menggunakan gum paste. sbb ia lebih steady

    ReplyDelete
  23. gum trag tu bentuk serbuk. ada dijual di bakery supplier. campur ja gum trag tu dengan fondant dan uli2 sampai sebati.

    ReplyDelete
  24. mana yg tahan lama, kek kukus choc atau bakar?

    ReplyDelete
  25. mama tiara ...boleh x kalo nk buat fondant pakai Marshmallow?? kalau boleh apa resepinya kak?? huhu...thanks ya ...

    ReplyDelete

thanx a lot for leave some comments

Linkwithin

Blog Widget by LinkWithin