Wednesday, July 1, 2009

Resepi Gumpaste / Flowerpaste










Akhirnya dapat juga saya buat gumpaste ni berpandukan resepi yang saya belajar dari Kak Min, Bakingproject.com hari tu. ( cikgu Fondant saya yang pertama )
Dalam resepi tu sepatutnya guna Gum tragacanth tetapi banyak kali saya servay dan cari benda tu kat KK ni, malangnya tak berjumpa. Cuma jumpa Guar Gum saja. Tengok ada tulisan Gum tu, saya ingat spesies yang sama lah ni. Pas tu hubby saya lah yg banyak cari info ttg gum ni dan dia kata mungkin boleh guna resepi tu sebab kedua2 nya pun gum juga. Thanx a lot for my hubby bcoz banyak membantu dan memberi idea. Lebiuu.



GUMPASTE / FLOWERPASTE RECIPE

500 g icing sugar
1 tbsp gum tragacanth/ arabic gum / guar gum ( 10 g )
1 ½ tbsp cold water ( 25 ml )
3 tsp gelatin powder ( 8 g )
2 tsp liquid glucose ( 10 ml )
1 tbsp shortening ( 15 g )
1 egg white

Mix the icing sugar with the gum trag, and sieve. Put in a heavy duty mixer bowl.

Sprinkle the gelatine over the water, and wait until it becomes spongy. Then double boil until it turns into liquid again. Add the glucose, stir until it turns liquid too, then add in the shortening. Continue stirring until all are melted.

Remove from heat. Pour into the icing sugar, and mix in the egg white. Beat until the paste becomes white and elastic. Remove the gumpaste, put in an airtight container and let it rest for at least 12 hours before using.

To be kept in the fridge if not using. Will last for about a year.


* Jumlah icing sugar tidak semestinya sebanyak 500 gram. Kadang2 kena guna lebih. Tambah sikit2 gula icing tu sehingga adunan gumpaste tidak melekat pada jari ketika menguli.

* untuk menjadikan Gumpaste lebih tahan lama, saya biasa tambah Potasium sorbate ( pengawet ). Larutkan potasium sorbate ke dalam air dalam nisbah. 1 bahagian potasium sorbate : 3 bahagian air. 
1 tsp larutan potasium sorbate untuk satu kg makanan. Jadi utk resepi ni, kita guna 1/2 tsp sahaja. Boleh tahan selama 3 minggu jika letak di luar.

2 comments:

  1. salam kak, mana nk cari gum tragacanth tue yea?? slalu ada jual katne? kedai bakeri xde ler..

    ReplyDelete
  2. akak beli kat bakery supplier.kat alor setar ni, boleh beli kat sayang, jln stadium.

    ReplyDelete

thanx a lot for leave some comments

Linkwithin

Blog Widget by LinkWithin